Direktlänk till inlägg 7 augusti 2016

Konsten att koka kräftor och njuta en söndag.

Av ohejdat - 7 augusti 2016 17:09


En ledig söndag försvinner så fort. Efter långpromenad (Halvan har slutat protestera sen han började med Pokémon Go) med jycken som inkluderade bad och lite hundlek så blev det smaskiga mackor av surdegslevain med stora skivor kokt skinka med fransk senap på. Sen har jag rensat grusgården från ogräs, fyllt o tömt diskmaskin och tvättmaskin, vattnat en massa törstiga växter, klippt häcken, rengjort dammfilter, återvinningssorterat, bundit upp tomatplantor, grävt upp jordgubbsplantor (till kollega), dammsugit, rensat köksland och gjort microäpplekaka på bortgallrade frukter som jag är rädd ska knäcka de tunna grenarna. Och skördat dessa skojiga zucchini "Kermit" och druvgurka som faktiskt inte var ett dugg besk.

Vi hade förkräftskiva med Herr Martini igår, Fru M jobbade. Kräftorna blev rackarns goda trots storleken.

Så här kokar jag 3 kilo kräftor:
Koka dagen före skivan.
Ta en åttaliterskastrull.
Fyll på med 5 liter vatten, 300g havssalt, 1 flaska öl, några grova dillkvistar från en knippa krondill (spara kronorna) och 1/2dl socker. Koka upp ordentligt. Ta upp dillkvistarna och vräk i kräftorna i två omgångar. På med locket emellan. Är de av olika storlek åker de största i först förstås. Andra omgången kräftor åker i när första omgången kokat upp. När andra omgången också fått ett uppkok så sätt timern på 5 minuter. Tag sedan av kastrullen från spisen, peta ner dillkronorna i spadet. Sätt gärna kastrullen i ett avkylande vattenbad i vasken och byt vatten ett par gånger. När spadet svalnat kan man plocka över kräftorna till en burk som får plats i kylen. Plocka bort dillkronorna så de inte blir beska (dekorera med nya sen). Använd tång vid omflyttningen så du inte tar i kräftorna. Täck dem med spad och sedan på med lock eller plastfilm. Häll inte av spadet förrän de ska serveras.

Till nästa helgs ordinarie kräftskiva lär det dock bli inköp av färdigkokta. De här var knappt lovliga. Regeln säger att det ska vara minst 10cm mellan pannspets och stjärtspets. De här fiskarna måste haft en ganska trubbig linjal med...

 
 
Ingen bild

Humlan

7 augusti 2016 22:27

Vilka roliga grönsaker! Är de goda också och hur tillagar du dem?

ohejdat

8 augusti 2016 09:13

Om man skivar dem tunt kan man ha dem råa i sallad. Annars så steker man dem i tunna skivor och gör "lasagne" med dem istället för pastaplattor, man kan också gräva ur dem och fylla dem med kryddad köttfärs och gratinera med ost, fast då ska man nog skörda portionsstora så var o en får sin egna.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:26


Här hittar ni mig i fortsättningen: www.ohejdat.com Hoppas jag kommer lära mig hur Wordpress funkar snabbt. Hejdå Bloggplatsen! Tack för fyra års dagbokstjänstgöring. ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:00

Häng med till: https://wordpress.com/post/ohejdat.wordpress.com/4 ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 19:43


Det funkar inte att blogga här längre, inte bara foton försvinner utan också hela inlägg. Nyss ett om Pa hos audionomhäxan. Och bloggen tar en massa minne i telefonen. Hur gör man nu då? Byter bloggplattform på nåt vis, det fattar jag, men till...

Av ohejdat - 3 maj 2017 17:28

Förlåt Dante att matte gett dig fläcktyfus, det går över på en vecka ungefär: ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17
18
19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards