Direktlänk till inlägg 6 juni 2016
Inleder nationaldagen med att passera klädkammaren och se vad garderobsjycken rivit ner från galgarna den här natten då.
Tänkte dela med mig av ett recept ifall nån vill sno ihop nåt riktigt enkelt till nationaldagsmiddagen.
Tror inte jag är ensam om att vara glad i Västerbottensost. Och glad i simpla recept, med få ingredienser och moment. Åttiotaggarnas lilla ICA-butik hade halva priset på kortdatum-västerbottningar. De håller flera månader längre i kylskåp, men när man bryter förpackningen så ska man helst smocka i sig den på några dagar för då vill den snabbt mögla.
Så här gör man världens enklaste västerbottensostpaj utan skal.
Man behöver:
1 bit Västerbotten ca 4 hekto
4 ägg
4dl créme fraiche
1/2tsk salt
1nypa cayennepeppar
1 springform (24cm diameter)
1 bakplåtspapper
1. Sätt ugnen på 160grader med varmluft eller 175-200 utan.
2. Nyp fast ett bakplåtspapper i springformen. Min läcker lite, men pajen tätar sig själv i ugnen.
3. Riv osten på rivjärnets grova sida och vispa ihop den med ägg och créme fraiche, tillsätt salt och cayennepeppar.
4. Häll smeten i formen, använd slickepott så får du med allt och kan jämna till.
5. Grädda ca 25 min i varmlufts- och ca 35 min i vanlig ugn. Det syns när även smeten i mitten stannat. Kolla så ytan blir lagom gräddad.
6. Tag ut pajen som nu är ganska fluffig och låt den stå och sjunka ihop och stadga sig och svalna något innan du drar en kniv längs kanten så pajen släpper och öppna springformen.
7. Förvara pajen i kylen, håller minst fem dagar. Serveras (gärna ljummen: micro funkar) med créme fraiche, hackad rödlök och stenbitsrom.
Häng med till: https://wordpress.com/post/ohejdat.wordpress.com/4 ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|