Direktlänk till inlägg 12 maj 2016
Halvan instagrammar från Långbortistan; en bild på en rastplatstoalett med hashtaggarna #nopaper och #nödenharingenlag, blir nog en jobbig hemresa kan man misstänka.
Stackarn.
Imorgon fyller åttiotaggarmamman 85 och hon har önskat sig en trerättersmiddag i present. Det blir lågtempererat långbakat ankbröst med risotto och apelsinsås till. Efter havsplock till förrätt, hos taggarna dricks det ju drink före maten och det kan vara ganska länge så det blir bäst med drinktilltugg. En minivariant på Mas favorittårta till efterrätt. Den är en riktig favorit, den är så himla enkel och har en så "vuxen" smak.
Världens enklaste tårta:
1. Sätt varmluftsugnen på 200 grader eller vanliga ugnen på 225. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform och smöra kanterna.
2. Riv 1 hekto mandelmassa per ägg. (Jag använde springform med diam 24cm och då räcker det med ett 400gspaket mandelmassa till 4 normalstora ägg.)
3. Vispa ihop äggen med den rivna mandelmassan, det blir aldrig en slät smet, det är ok om den är lite grynig.
4. Häll smeten i formen och grädda i 25 minuter ganska långt ner i ugnen.
5. Kolla att kakan är färdiggräddad och låt den bli avsvalnad till rumstemperatur. Har den pöst upp och blivit fluffig kan du helt barskt trycka ner den lite försiktigt med handflatan, botten ska vara rätt kompakt.
6. Bred ett lager svartvinbärsgelé noggrant över kakan, skulle gissa ca 3mm tjockt, det brukar gå åt närmare 1,5 såna där småburkar som ser ut som dricksglas till den här storleken. Det är lite joxigt att bre gelé, har man en så kallad lilleman eller palettkniv så underlättar det.
7. Sista momentet är grädden. Lösvispa grädden bara; så du har vispmån kvar; sikta i kakao och finmalt snabbkaffepulver genom en sil och sätt smaken efter eget tycke, jag tar 1,5 msk kakao och 1 msk kaffe till denna. Grädden SKA smaka bittert, för den gifter sig sen med det söta från svartvinbärsgelén och mandelbottnen.
8. Smeta ut grädden på och runt kanterna på kakan, sikta lite kakao ovanpå.
Du har nu en tårta som är godast dagen efter och som smakar gott i dagarna tre. Grädden liksom styvnar av kakaon och kaffet så den får inte pyspunka efter en dag som en prinsesstårta.
Servera gärna en liten bit (den är mäkta mäktig) till efterrätt. Ett glas dessertvin från Portugal sitter som en smäck till ;-)
Ska försöka komma ihåg att fota slutresultatet imorgon förmiddag. Den är godare än den är vacker dock.
Häng med till: https://wordpress.com/post/ohejdat.wordpress.com/4 ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|