Direktlänk till inlägg 2 mars 2016

En ohälsosam vana. På flera sätt.

Av ohejdat - 2 mars 2016 13:05


Igår var jag i det lite finare grannområdet (där Halvans brorsa bor) och hämtade bokreapaketet i Ica-butiken.
Precis när jag skulle gå in, så kom två brandbilar farande i full knyck och alla blåljus och tutor på, de svängde in på gatan precis mittemot affären och ovan radhustaken kunde man se svart rök bolma. När jag kom ut igen vällde grå och sedan vit rök upp. Då vet man att släckningsarbetet är i full gång för det är ångan från vattnet som späder ut den svarta sotröken.

Jag tror det är fjärde gången på ett år som det brinner i just det området, så jag åkte hem och tänkte på pyromaner och hur en sådan läggning funkar: att man inte kan få ro i sin oroliga själ förrän man ser gula flammor obönhörligt tugga i sig ett hus.

Idag står det emellertid i tidningen att en anmälan om allmänfarlig skadegörelse upprättats. Det brukar betyda sängrökning eller balkongrökning. Sängrökning brukar resultera i att det tyvärr inte finns nån att rädda eller ställa till svars.

Vi tog dagens morgonpromenad förbi för jag är minst lika nyfiken av mig som Dante. Det ser ju inte så illa ut. Man ser att balkong nummer 2 är svart, men inte mer. Men sedan insåg jag att högen som ligger intill gaveln är det gamla yttertaket. Så de har fått slita bort dessa plåtar för att kunna släcka den vindsbrand som jag gissar utvecklats från en brinnande fimpsamling i balkonghörnet. Och antagligen är hela övervåningen nersotad och vattenskadad.

Jag har varit slarvig med eld. Och dessutom rökare. Men blivit klokare med åldern. Vi har ett askfat med tätslutande lock i rostfritt stål för gästande uterökare. Jag satte upp nya brandvarnare för ett par veckor sedan och vi har en 6-kilos brandsläckare stående i hallen.

Vill minnas att jag läst att kaffebryggaren är den vanligaste brandorsaken i ett hem. Kan det stämma fortfarande? Nu när alla unga bara kör snabba kaffepoddar? Även torktumlaren är en bov i dessa sammanhang; en massa textilludd och värme ihop. Jag brukar stänga av den när vi går ut.
Nära oss brann det två gånger förra året med grillen som orsak, ena gången en kolgrill som ställts in i ett förråd för tidigt efter användning och andra gången var det en gasolgrill som fick nåt vajsing med gastuben.

Så har du en brandvarnare; kolla om den funkar och har du ingen: skaffa en (såg att de kostar 99 spänn där på Ica).

 
 
Ingen bild

Humlan

2 mars 2016 16:14

Det är klart att du ska påminna mig om de där eländiga brandvarnarna just i dag!
I höstas köpte jag två brandvarnare till radhuset (har två våningsplan), kan inte sätta upp dem själva så jag har bett om hjälp. Först av bror när han var här under hösten. Det blev aldrig tid för det (vi hade fullt upp under de dagar han var här).
Sedan har jag bett en vän. Han var där och tittade på dem och insåg att vi behöver bättre skruvar, så han skulle fixa det och sedan ... vet inte hur många gånger vi har bestämt dag och sedan har det inte blivit av. Nu skulle vi göra det i morgon, men jag hostar och har rivig hals, och personen som ska hjälpa mig är infektionskänslig (av medicin) och får inte bli sjuk just nu, så vi har skjutit upp det igen! Jag har min brandsläckare på övervåningen, ifall jag vaknar och det brinner så ska jag kunna "släcka mig ut", tänker jag.

ohejdat

2 mars 2016 17:52

Det finns dubbelhäftande tejp eller rättare sagt kardborretejp, gissar att Clas O håller med sån. Då klipper man av en lagom bit eller två och tejpar fast på varnarens baksida. Sen tar man bort andra skyddsremsan och trycker upp hela härligheten på plats i taket. När det är dags att ta ner den så drar man loss varnaren o så sitter den andra halvan av kardborretejpen kvar i taket: lätt att sätta upp den igen efter batteribyte.
De väger ju inget så tejpen klarar det. Så slipper man stå och borra å skruva.
Så har jag gjort hos åttiotaggarna som har spänntak på övervåningen.

 
Ingen bild

Humlan

2 mars 2016 19:36

Tack för tipset! Blir det fler hinder på denna väg så tejpar jag upp dem.

ohejdat

2 mars 2016 20:25

Bara de kommer upp så :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:26


Här hittar ni mig i fortsättningen: www.ohejdat.com Hoppas jag kommer lära mig hur Wordpress funkar snabbt. Hejdå Bloggplatsen! Tack för fyra års dagbokstjänstgöring. ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:00

Häng med till: https://wordpress.com/post/ohejdat.wordpress.com/4 ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 19:43


Det funkar inte att blogga här längre, inte bara foton försvinner utan också hela inlägg. Nyss ett om Pa hos audionomhäxan. Och bloggen tar en massa minne i telefonen. Hur gör man nu då? Byter bloggplattform på nåt vis, det fattar jag, men till...

Av ohejdat - 3 maj 2017 17:28

Förlåt Dante att matte gett dig fläcktyfus, det går över på en vecka ungefär: ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards