Direktlänk till inlägg 1 februari 2015

igår, idag

Av ohejdat - 1 februari 2015 11:33

Det blev en stillsam lördag; vi handlade lite käk, ett nytt koppel och tog en snöig promenad. Kollade synnerligen usel film; "Cockpit" med Jonas Karlsson, ett så unket manus, undrar vad som fick honom att ställa upp? Det kanske lockade att få föreställa en man utklädd till kvinna mesta tiden. Jag hade haft svårt om jag var skådis att säga ganska många av de dåliga replikerna. Den andra filmen "The Producers" var ju bättre, minns knappt föregångaren Mel Brooks "Det våras för Hitler", Will Ferrell spelar tysk med galen bravur. Halvan fick steka varsin entrecote och jag drog korken ur en Amarone 2008 från Zenato. Efter luftning var den ljuvlig.

Idag har vi skalat räkor, kokat ägg och gjort majonnäs. De som ska passa Dante när vi reser nästa vecka kommer hit på lunch. Hoppas de äter räksmörgås.
I vår lilla stad är tekaka det vanligaste underlaget i en sådan. För sött och fluffigt för mig. Jag har istället köpt pumpernickel; extra saftigt mörkt supertunt skivat rågbröd. På "Heaven 23", restaurangen högst upp i Hotel Gothia Towers använder de typ en svampig polarkaka med lite råg i sina berömda räkmackor, inte heller min smak. Är det nån som har en egen favorit?

Dante har fortfarande inte fattat hur man vänder på frisbeen, där godbiten sitter fasttejpad, men han kämpar envetet på.

 
 
Ingen bild

Humlan

1 februari 2015 20:03

Det var länge sedan jag åt räkor (allergisk) men jag har kunnat äta det och vet hur det smakar. Liksom du föredrar jag mörkt bröd, absolut till en räkmacka och oftast annars också.

Dante är för söt när han försöker komma på hur han ska få sin godbit. :-)

ohejdat

1 februari 2015 22:13

Tur att det inte var du som skulle komma på besök idag då! Fast jag hade en reservplan; smörgås med skinkstek och friterad lök. Svårt det där med att bjuda människor man inte känner väl på mat. Saknar du räkor?, gäller allergin alla skaldjur? Jag kan ibland va allergisk mot krabba; får klåda i kroppens alla slemhinnor och under fotsulorna, ska va histaminallergi sägs det.

 
Ingen bild

Humlan

2 februari 2015 09:59

Min skaldjursallergi är konstig! :-)
Förr visade allergitest att jag inte tålde skaldjur, då kunde jag äta dem ändå.
Nu visar sig ingen allergi på blodtester (men en allergisk benägenhet) trots att jag fortfarande reagerar allergiskt på t.ex pollen. Tror du att jag litar på testerna? :-) Nää!
Skaldjuren reagerar jag på efter några timmar, magen blir som en ballong och sedan kommer allt upp. (läpparna har svullnat också, så jag vill inte riskera att halsen svullnar) Enligt allergispecialist så är det inte alltid som det syns på tester om man reagerar i mag-tarm systemet. Allmänläkaren säger bara att jag inte är allergisk mot något men har en allergisk benägenhet. Vem ska man tro på? Jag har testat lite krabba för några år sedan och det gick bra, men jag vågar inte testa mer själv utan samråd av (allergikunnig) läkare. Helst vill man ju ha akuthjälp tillgänglig om det händer något. (Jag kanske skulle sätta mig och äta räkmacka i kafeterian på ett sjukhus, men då får det bli på morgonen eftersom det har tagit några timmar innan jag har reagerat. :-) )
Det här blev en utläggning!
Numera saknar jag inte skaldjur alls, jag kommer ihåg hur det smakar och det var gott, men jag är inte sugen i dag. Men det skulle verkligen underlätta att slippa all matallergi och överkänslighet, framförallt när man är ute och reser.

ohejdat

2 februari 2015 14:22

Men en väldigt intressant utläggning Humlan. Jag har personer i min närhet som också har mer eller mindre känslighet och jag har läst mig till en teori om läckande tarm som grundorsaken till matallergi och matöverkänslighet. Många dyra preparat finns det att testa.., men en enkel teori går ut på att man ska göda de goda tarmbakterierna, de är tydligen ensamma om att kunna använda resistent stärkelse. Den renaste formen med högst halt är tydligen nåt så enkelt och retsamt billigt som potatismjöl. Men oupphettad då. Man skulle ta sig en msk potatismjöl utrörd i kallt vatten morgon och kväll och särskilt kvällsdosen skulle ge tarmbakterierna lugn o ro över natten att ta tillvara på stärkelsen. Om du skulle vilja testa så tänk på att försiktigt öka från 1 tsk till en 1 msk för det sätter fart på magen. Om du googlar på resistent starch så finns mycket att läsa. Men jag tror du redan har koll på detta Humlan och kanske är det lika bra som placebo. iallafall enkelt o billigt att testa.

 
Ingen bild

Humlan

3 februari 2015 22:42

Tack för tipset! Jag ska läsa och lära.

ohejdat

3 februari 2015 23:10

Ja, så länge man inte måste betala dyra mystiska preparat så kan man ha ett öppet sinne (och en sund skepsis). Hoppas du hittar nåt intressant.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:26


Här hittar ni mig i fortsättningen: www.ohejdat.com Hoppas jag kommer lära mig hur Wordpress funkar snabbt. Hejdå Bloggplatsen! Tack för fyra års dagbokstjänstgöring. ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:00

Häng med till: https://wordpress.com/post/ohejdat.wordpress.com/4 ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 19:43


Det funkar inte att blogga här längre, inte bara foton försvinner utan också hela inlägg. Nyss ett om Pa hos audionomhäxan. Och bloggen tar en massa minne i telefonen. Hur gör man nu då? Byter bloggplattform på nåt vis, det fattar jag, men till...

Av ohejdat - 3 maj 2017 17:28

Förlåt Dante att matte gett dig fläcktyfus, det går över på en vecka ungefär: ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards