Direktlänk till inlägg 12 februari 2017

Ska nog hålla mig ifrån museet ett tag...

Av ohejdat - 12 februari 2017 20:53


Den här tavlan har varit en riktig favorit sedan vi i första klass fick åka till Glosoppestans konstmuseum på studiebesök.
Den heter "Hästtämjaren" och är målad 1916 av GAN; Gösta Adrian Nilsson.
Efter skolvisningen av konstmuseets skatter för faktiskt fyrtiosex år sedan, så fick vi barn välja varsitt vykort med konstmotiv att ta hem. Jag var ensam om att välja denna dramatiska bild. De andra mesiga ungarna valde mest den här gulliga och harmlösa bilden av Johan Krouthén:


Idag var det dags att än en gång känna museets nyanställde knastertorre intendent på pulsen. Han skulle hålla en fördjupad föreläsning om min älskade hästtämjare.
Han begav sig in på en långrandig drapa om futurism, symbolism och modernism. Jag hörde gäspningar. Men själv var jag pigg och upprörd; två gånger påstod han att hästtämjaren rider på hästen. Så pytt han gör heller!
Nu behöver jag er hjälp för jag kunde inte hålla truten till slut. Visst ser ni också det jag ser? Att mannen som är målad i gula färger står intill den bångstyriga vita hästen: man ser de muskulösa vaderna och den bulliga mörka rumpan nästan mitt i bilden. (Jo, GAN var homosexuell). Det pågår en kraftmätning mellan människa och djur. Han har ännu inte lyckats ta sig upp på hästryggen. Ni ser väl det kraftiga hälbenet på den ena foten och den svällande lårmuskeln?
Nu får ni banne mig ta o hålla med!

Sen kunde han inte svara på om det fanns några skisser eller hur tavlan kommit i museets ägo. Men det är sådan han är; ointresserad av konstvetenskap som enkel konsthistoria, desto mer av konstteori. Och tyvärr var det ju jag som även ställde dessa frågor. Jag är väl en näbbig kulturtant numera, fast jag en gång var punkare.

 
 
Ingen bild

Humlan

13 februari 2017 08:22

Men tack för att du fick mig att titta ordentligt, inte bara på färger och fält, utan på helheten. Och visst har du rätt! Jag ser ju båda benen-vaderna, och högerbenet hade inte synts så om han suttit på hästen.

ohejdat

13 februari 2017 09:40


Härligt!
Tack Humlan.
Den tavlan har jag tittat så mycket på och letat kroppsdelar på både häst och människa. Jag tycker mig till och med ha hittat hästens svans: längst ut till höger; ståendes på ända med taglet avbildat som vita strålar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:26


Här hittar ni mig i fortsättningen: www.ohejdat.com Hoppas jag kommer lära mig hur Wordpress funkar snabbt. Hejdå Bloggplatsen! Tack för fyra års dagbokstjänstgöring. ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:00

Häng med till: https://wordpress.com/post/ohejdat.wordpress.com/4 ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 19:43


Det funkar inte att blogga här längre, inte bara foton försvinner utan också hela inlägg. Nyss ett om Pa hos audionomhäxan. Och bloggen tar en massa minne i telefonen. Hur gör man nu då? Byter bloggplattform på nåt vis, det fattar jag, men till...

Av ohejdat - 3 maj 2017 17:28

Förlåt Dante att matte gett dig fläcktyfus, det går över på en vecka ungefär: ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25 26
27 28
<<< Februari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards