Direktlänk till inlägg 29 mars 2016

Jo; såna häringa.

Av ohejdat - 29 mars 2016 17:04


Frasvåfflor av den bästa sorten.
Man löser upp jästen i hälften av mjölken och siktar i mjöl och salt. Sen tar man och späder ut smeten med resten av mjölken och det smälta smöret. Sen ska smeten stå i hela två timmar och pösa till sig. Det är viktigt; annars kan det dröja sig kvar en smak av jäst. Blir smeten för stabbig finns det plats att späda med nån extra deciliter mjölk. Man behöver bara pensla järnet med smör före första våfflan. Ingen risk de bränns vid eller fastnar.

Inget vidare LCHF va?
Nej verkligen inte, ännu mindre med hemkokt jordgubbssylt och blåbärssylt.

Men åttiotaggarna var här på besök med snälla dottern. Och de åt som om de glömt bryta fastan under påsken. Pa är torsk på blåbärssylt och Ma på jordgubb.
Snälla dottern behöver nog inte ordna nån kvällsmat i afton.

Våffelrecept finns det väl ett i var familj, minns att farmor gjorde sin smet på vispgrädde, en kompis mamma gjorde äggvåfflor (hu!: frasighet: noll, äggighet: för mycket) och hemma blev det oftast Ekströms pulver; faktiskt helt ok. Men att ha jäst i lärde jag mig av en annan kompis farmor. Samma farmor som torkade sina Moltkepäron i klyftor ihop med kanel; ljuvligt gott.

Och besöket då? Det avlöpte så gott som friktionsfritt. Men Pa fick ungefär tre sylar i vädret. Max. Snälla dottern kör hårt med att fylla i, förekomma och avbryta och han har väl gett upp.

Men våfflor är trevligt och pyssligt, tror det var två år sen sist järnet åkte fram och vi bjöd Halvans indiske kollega med familj på det.

 
 
Ingen bild

Humlan

29 mars 2016 19:34

Jag brukade göra äggvåfflor där man vispade vitorna för sig. Det var länge sedan nu. Vääldigt länge sedan, men nu blev jag sugen.
Min farmor gjorde frasvåfflor på vispgrädde. Godaste frasvåfflorna hittills, men jag har inte (tror jag) testat jäst-varianten.
Våfflor är väldigt gott och det är väldigt lätt att äta för mycket.

ohejdat

29 mars 2016 22:55

Det var nåt nytt; med vispad äggvita, det lär bli fluffigt. Ja, att det är lätt att äta för många bevisade jag idag, kände mig helt däckad på hundpromenaden efteråt. Tur det bara är våffeldag en gång om året.

 
Mia

Mia

1 april 2016 01:20

Tack för receptet, har precis provat det här borta i Kalifornien. Det blev dock inte superfrasiga våfflor, men goda, och väldigt lättgräddade... Kan ev bero på att jag tänkt våfflor igår och så blidde det inte så, utan en mycket fluffig smet plockades fram ur kylen idag istället. Det gick fint det också,ingen jästsmak även om själva smeten var något syrlig. Min tolvåring gav det högsta betyg! Jag minskade smörmängden till 1,5 dl, gick bra det med...

http://Ahlstromland.net

ohejdat

1 april 2016 06:17


Kul Mia! Du bidrar till våfflornas segertåg över världen. Jag skulle gissa att syrligheten kom av den långa jästiden; du är kanske nåt på spåren: surdegsvåfflor!
Tolvåringens smaklökar får också högsta betyg :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:26


Här hittar ni mig i fortsättningen: www.ohejdat.com Hoppas jag kommer lära mig hur Wordpress funkar snabbt. Hejdå Bloggplatsen! Tack för fyra års dagbokstjänstgöring. ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:00

Häng med till: https://wordpress.com/post/ohejdat.wordpress.com/4 ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 19:43


Det funkar inte att blogga här längre, inte bara foton försvinner utan också hela inlägg. Nyss ett om Pa hos audionomhäxan. Och bloggen tar en massa minne i telefonen. Hur gör man nu då? Byter bloggplattform på nåt vis, det fattar jag, men till...

Av ohejdat - 3 maj 2017 17:28

Förlåt Dante att matte gett dig fläcktyfus, det går över på en vecka ungefär: ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards