Dante hoppade högt när han fick syn på en tappad navkapsel lutad mot en grannes häck, fy så otäckt! Där har minsann aldrig varit nåt förut.
Så nu börjar tydligen andra spökåldern. Om nån undrar varför ni kan se en kvinna stå och klappa tappade bildelar och prata barnspråk:
Titta så fin Dante, inte falig, inte falig alls...
Själv hoppade jag högt i affären på helt andra sidan Glosoppestan; det var superextrapris på lösgodiset så stans daglediga invånare flockades runt godisburkarna som en flock hyenor runt savannens absolut sista vattenhål före torrperioden. Det gick bara inte att passera utan att riskera att bli nedtrampad, fick parkera vagnen och knö och krångla mig fram till fiskdisken och grisknorrarna.

Soffi
23 mars 2016 17:06
Kära Ohejdat!
Har på konstiga vägar hittat din blogg o som alldeles nyopererad har jag haft STOR glädje av dina inlägg. Har sedan 18/3 hunnit läsa baklänges till förra julen. Småskrattat (m stöd för såren) åt dina frejdiga insatser i hushåll, kulturvärld, badrum o trädgård o inte minst som matte. Blev själv motvilligt förstahångsmatte till en ljuvlig typ för snart ett år sen o kommer googla recept på torkad lever ASAP det funkar ta större plats i hushållet igen. Du har en slående formulerings- o betraktelseförmåga. Jag blir inspirerad, intresserad, lär mig (inte minst om nya ostar) o känner 'mer ohejdat åt svenskarna'!!
Så kör hårt m bloggandet o önskar dig all lycka m ev 'satsningar' o en riktigt glad påsk'
http://Har ingen
ohejdat
23 mars 2016 17:23
Hej Soffi!
Vad glad jag blir att du uppskattar min blogg, tur att jag inte är FÖR rolig så dina sår läker som de ska :-)
Hoppas din operation lyckats så du snart är på benen och kan torka lever; du kommer bli din fyrbenings absoluta favorittvåbening om du sätter igång med det projektet.
Och av samma skäl som ovan så önskar jag dig en lagom glad påsk :-)
Soffi
23 mars 2016 19:06
Tack! Tihi, du är absolut på o ibland över gränsen t vad jag klarar av :-)!! Men jag tar stöd o läser så gärna vidare.
Hur länge torkar du föresten levern?

ohejdat
23 mars 2016 20:34
Så här gör jag:
Varmluftsugn med fläkten på 60 grader med luckan på ca 5cm glänt.
Tre plåtar med bakplåtspapper.
Tunt skurna skivor (max 1/2cm) lever läggs ut på pappret, kör oftast med ungnötslever men även med lamm, mera sällan kycklinglever (det blir flottigt för man kan inte putsa bort allt fett på de små levrarna). Torkar ungefär 1,5 kilo i taget, av det blir det knappt ett halvt kilo torkad till slut.
Först torkar jag levern ca 5-6 timmar, sedan tar jag ut plåtarna och vänder på skivorna, enklast är att lägga på ännu ett bakplåtspapper och kasta om, levern får petas loss för den vill fastna lite i början. Sedan fortsätter torkningen ca 5-6 timmar till, då är det dags att ta ut leverskivorna och strimla dem till lagoma godisbitar (det ska gå lätt att strimla utan att levern smetar fast på kniven, då är den inte torr nog. Vi kör ca halvcentimetertjocka strimlor åsså in i ugnen igen för en sista torkingång på ca 5 timmar till. Rör om ibland eller rysta plåten. De ska kännas sega när de är klara och inte som om det finns en kärna kvar som fortfarande är rå. Jag brukar riva isär några av de tjockaste för att försäkra mig om att de är torra rakt igenom. Dante brukar hjälpa till med kvalitetskontrollen.
Lycka till Soffi!
Ibland samlar jag på mig lever i frysen med kort datum till halva priset. När jag fått ihop till en torkningsomgång så tinar jag upp levern i kylskåp tills den är perfekt halvtinad så man kan skära extra tunna skivor.
Soffi
24 mars 2016 07:56
TACK! För pedagogisk o lättföljd beskrivning! Långa moment dock så hoppas de fyrbenta vännerna uppskattar omsorgen. Förhoppningsvis blir busen m hjälp av detta ännu gladare när jag är 'back in business'. Just nu är han lite fundersam..
Ha en härlig skärtorsdag!
P.s Måste bara tillägga att jag har ALDRIG nånsin kommenterat på en blogg, o gör det nu för TREDJE gången.. :-) D.S
ohejdat
24 mars 2016 08:02
Det är lite hemmafruvarning på att torka lever (och knorrar), det finns att köpa på Citygross djurmatsavdelning för dem som har ett riktigt liv.
Fortsätt gärna förresten :-)
Soffi
24 mars 2016 14:18
FJÄRDE GÅNGEN?!?! ;-)
Tack för tips om genväg på citygross! Har liksom i det nya hundlivet missat dem som ev leverantör av HUND-varor o fortsatt handla det jag brukar t tvåbenta. Vad som är 'Riktigt liv' tycker jag fö är en definitionsfråga. Ditt liv med hemodlade grödor, mat lagad från grunden, fix o trix o skötsel av ute o inne, stöd o insats för äldre, jämnåriga som tex Halvan (tycker fö den lunchservice jag anar att han åtnjuter verkar fantastisk) o inte minst Dantes härliga liv med dig, tycker jag är en förebild som 'Riktigt'!
Anar att du dessutom jobbat intensivt innan i ditt liv o om det då finns möjlighet att pausa den karusellen o 'landa' i det liv du lever nu - så säger jag bara GRATTIS och NJUT!! Med alla hemmaprojekt du fixar är du säkert dessutom att betrakta som 'inkomst' så 'känn ingen sorg' ! Var stolt o glad! Tids nog hittar du kanske ngt ytterligare att lägga tid o kraft på, om du vill! Hälsar ett ohejdat fan ;-)
ohejdat
24 mars 2016 14:32
Åh, så fina ord! Tack!