Senaste inläggen
Bentofrukost ombord, Halvan sitter bredvid en dam som verkar vara insmord från topp till tå med vaniljparfym (nej, inte en japanska).
Idag åker vi till Kanazawa, där finns ett slott, en trädgård och ett supermodernt museum.
Om man vill förbruka halva reskassan på en kväll så kan man gå till Nobu och äta och dricka gott. Egentligen var Halvans mål att gå på trestjärnig sushikrog; Sushi Saito, men det är inte lätt att fixa in sig på en restaurang med åtta platser. Vi snokade lite utanför iallafall, efter att vi återvänt till brottsplatsen; ambassaden vi gifte oss på.
Det bästa med Nobu var, förutom den ljuvliga drinken på Yuzu; den senaste versionen av japansk toalett: den inte bara värmer, blåser, duschar och spelar musik; den lyfter upp locket också.
En del turister tyckte stensättaren var bästa sevärdheten.
Ön är full av katter, den här orkade inte se ännu en turist.
Om man inte såg upp så passade en av alla bruna glador som övervakade ön på att sno eventuella godsaker man höll i handen.
Inne i grottorna fick man lysa sig fram med ett litet tårtljus man fick av guiden.
Enoshimas paradrätt: shirasu, pyttesmå fiskar, här serverad med laxrom som donburi (topping på en skål ris). Det smakade bättre än det ser ut.
Souvenirerna hopar sig som vanligt på hotellrummet:
1. Tsubaki oil -anses som världens bästa hudvårdsolja, utvinns ur den japanska kameliablomman. Har hört att den ska kunna rå på frissigt hår också. Så det blir upp till bevis på käringkruset.
2. Kardborresoppa -det måste man ju bara prova.
3. En jättesnäcka till trädgårdsdammen, köpt av en gammal dam på Enoshima idag. Det ingick en massa damm, en död mygga och en död fluga. Hennes butik hade nog sett sina bästa dagar. Lite osäker på om den går att få hem hel.
Halvan är ju inte den som tycker om att chansa eller improvisera eller bli överraskad. Han vill veta, han vill ha kontroll.
Så för att han ska komma med nåt nytt och spännande okänt från matsäcksbutiken på tågstationen, så krävs det att han gör ett misstag:
Han trodde det var strimlad ost.
Svårt att matcha de inhemska beställningarna.
Men vi tar Shochu. Grillspett, friterade ostron och sashimi.
1. Pilgrimsmusslor grillade hela i sitt skal (inte bara den vita muskeln som den oftast serveras hemma).
2. Toro eller Otoro; den absolut finaste delen från tonfisken; havets kobebiff, den smälte i munnen.
3. Kungskrabba, hallen var full av dem, har aldrig sett så mycket krabba sammanlagt som jag såg på en halvtimma på marknaden.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 | 5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|