Direktlänk till inlägg 3 april 2017

...alla andra skriver ju kokbok ;-)

Av ohejdat - 3 april 2017 20:10


Nu ska jag matskryta lite.
För det som ligger i pannan blev vansinnigt gott. Överraskande gott.
Och det är rena Kajsa Warg.
För jag hade tänkt åka och fylla på förråden idag, har liksom inte blivit av att göra det sedan Kalifornien. Men det blev inte av, för jag har fixat å donat hemmavid (dammsugare, tvättmaskin, diskmaskin, trimsax, hammare och spade är dagens använda verktyg) tills jag var akut hungrig. Ja, eller tills dess jag inte var så akut hungrig så jag tog mig några ostbitar istället för middag, utan klarade att vänta de 20-25 minuter som det tog att dra ihop den här pytten.
I kylen fanns en ganska redig stump av tjälknölen och den pockade på omhändertagande. Dessutom låg där fem portobellosvampar med närmast svarta skivor under hatten.

Hjortpytt:
Ca 500g tjälknöl av hjort
5 portobellosvampar
2 gula lökar
1 pkt bacon
5 persiljerötter
smör
persilja
salt&peppar

Tärna svampen grovt och stek i smör på medelvärme i stekpanna, salta o peppra.
Skala och tärna persiljerötterna, koka dem 10 min i saltat vatten.
Lägg svampen åt sidan när den blivit knaprig och fyll istället stekpannan med grovhackad lök och strimlad bacon. Stek i smör till lök och bacon fått lite färg och sänk värmen och låt löken bli mjuk.
Häll av kokvattnet när persiljerötterna kokat färdigt, jag la bitarna i en kökshandduk för att bli av med lite mer vatten innan de åkte i pannan. Rör om och blanda lök, bacon och rötterna ordentligt.
Till sist; tillsätt den tärnade tjälknölen (försök att inte ge hunden för många putsbitar under tärnandet, tjälknöl är lite för salt för hundmage) och så den färdigstekta svampen.
Vänd ihop pytten och strö gärna över persilja och känn efter om mer salt eller peppar behövs.

Det var nåt som var "matchmake in heaven"; hjortens viltsmak ihop med persiljerotens nära sellerismak och med portobellon till; stunsigare konsistens än champinjoner och nötigare smak. Bacon och lök mumsade till det hela som vanligt.
Men det är nog ganska få som råkar ha tjälknöl över va?

 
 
Ingen bild

Humlan

4 april 2017 09:42

Redan när jag såg bilden så blev jag sugen. Tyvärr har jag ingen tjälknöl, ja inte ens hjortkött, finns hemma.

Så skönt att kunna få så mycket gjort på en dag, tyvärr räcker inte min kapacitet till det.

ohejdat

4 april 2017 10:45


Ja hjortkött är ju faktiskt inget som den vanliga matbutiken har. Vi har haft lite tur för Halvan har fått köpa av en kollega som jagar.
Fast blev det så mycket gjort igår?, jag har en tendens att köra igång parallella projekt och inte komma i mål på flertalet av dem. Men idag ska jag börja med att bunkra, det är dags att fylla på förråden av sånt som bajspåsar och stålull t.ex, sen ska jag skura altanen med en levang; vi har haft en blåmes på altanen hela vintern och inte vakna när han behöver nej, det är fågelkluttar längs med hela väggen...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:26


Här hittar ni mig i fortsättningen: www.ohejdat.com Hoppas jag kommer lära mig hur Wordpress funkar snabbt. Hejdå Bloggplatsen! Tack för fyra års dagbokstjänstgöring. ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:00

Häng med till: https://wordpress.com/post/ohejdat.wordpress.com/4 ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 19:43


Det funkar inte att blogga här längre, inte bara foton försvinner utan också hela inlägg. Nyss ett om Pa hos audionomhäxan. Och bloggen tar en massa minne i telefonen. Hur gör man nu då? Byter bloggplattform på nåt vis, det fattar jag, men till...

Av ohejdat - 3 maj 2017 17:28

Förlåt Dante att matte gett dig fläcktyfus, det går över på en vecka ungefär: ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17
18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards