Alla inlägg under januari 2017

Av ohejdat - 11 januari 2017 13:44


Ibland dyker det upp hus till salu som väcker den slumrande renoveringslusten i mig. Som detta hus från trettiotalet (har snott en bit av en bild från mäklarens hemsida). Men man måste hålla huvudet kallt. Det är kul att renovera och ta vara på och återställa byggnadsvärden. Men nu har vi ju köpt ett hus som är satans praktiskt; enplans utan källare och med kallvind. Beläget mellan en allmänning och en återvändsgata med färre bilar än tio per dag och intill skogen. Och med vidbyggt garage så Halvan kan tassa iväg i skjortan och glida iväg med rymdskeppet genom att bara trycka på portfjärren. 30-talshuset har visserligen serveringsgång och en ovanligt snygg öppen spis, men ligger på en genomfartsgata som är en populär genväg för bråttomtrafikanter, det har trappa i entrén och förstås till övervåning samt källare. Och garaget ligger fristående längst in på tomten så det blir mycket att skotta.
Så där får man resonera med sig själv när man får en släng av renoveringssjukan; man får plocka fram allt det negativa som man trots lust och ambitioner faktiskt inte kan göra nånting åt, dessutom var ju badrummet pyttelitet...
...fast det går ju att ändra på :-)

Av ohejdat - 10 januari 2017 17:43


Nu är barndomshemmet avjulat. Adventsstjärnor och adventsstakar är nerplockade. Den fnösketorra granen avpyntad och avbarrad hela vägen ut och ja, jag har barr i behån, håret, tröjan... De sista hyacinterna och julstjärnorna har förpassats till komposten tillsammans med en liten närapå grön skinkbit. Tomtar, ljusstakar, dukar och annat krafs har pytsats ned i kassar och förpassats till källaren. Snälla dottern hade givetvis flyttat runt på det mesta; lamporna som skulle stå där adventsljusstakarna stått i fönstren och gjort sura miner var försvunna, så även alla attiraljer jag behöver för att sköta farsgubbens hörsnäckor. Men med lite letande så dök allting upp, säga vad man vill om hennes framfart: men hon försvinner aldrig långt med grejerna.

Hur gör man för att slippa barrmattan då?
1. Man struntar i att skaffa gran. Väldigt bra alternativ; bekvämt och ekonomiskt.
Alt:
2. Man skaffar gran för att man vill/måste. Det doftar ju faktiskt väldans gott.
3. Man sågar ett nytt snitt ca 1dm ovanför det gamla och sen borrar man några hål i snittet.
4. Sen håller man koll på vattennivån så den aldrig går torr. Första dygnen kan den törstiga granstackaren behöva flera påfyllningar.
5. Strunta i pjosk som sockerbitar och magnecyl, se istället till att foten är renskurad innan du monterar granen och fyller på vatten.
6. Nu kommer granen jubla och skjuta små mjuka ljusgröna skott, så man inte har hjärta att slänga ut den förrän tidigast påsk.
7. Förresten så kan man koka te på skotten, ska sätta fart på ämnesomsättningen. Själv nöjer jag mig i avsaknad av gran med att köpa franska granskottspastiller som är min förkylningsfavorit nummer ett.

Av ohejdat - 10 januari 2017 09:27


...kan va en ganska otrampad snöfläck. Idag ska vi avjula åttiotaggarnas hus. Räknar med barr i behån.

Av ohejdat - 9 januari 2017 08:20


Gårdagen tillbringades i rymdskeppet och inga bakluckor flög upp under färden hem från fjällen.
Man åker förbi så mycket spännande, eller ja; namnen på vägskyltarna väcker fantasin; som t.ex Långban och Katterum. Och det lyser i fönstren på de flesta husen man passerar och det är skottat: det bor faktiskt rätt mycket folk lite överallt som inte lever i stan (Stockholm) eller i nån större byhåla som Glosoppestan. Folk som inte kan få ett sug på kvällskvisten och åka en sväng för att hämta hämtmat eller gå och köpa mera kaffe för det tog slut. Folk som behöver ha torrjäst hemma och ett vedupplag och en bil med bensin i tanken. Och längre norrut är det ännu längre mellan orterna. Jag tror jag vill åka på roadtrip norrut, fast en annan årstid, finns det nån lucka mellan snö och myggor? Eller mellan myggor och snö?
Fast frågan är om Halvan är rätt resesällskap, han är en sån där milätare som vill stå på och komma fram.

Vi hann faktiskt med att gå ljuspromenaden runt industrilandskapet i Glosoppestan, sista dagen att beskåda olika ljuskonstverk. Det hade vi kanske inte gjort utan Halvans ståpåfilosofi.
De flygande änderna var finast.

Av ohejdat - 7 januari 2017 09:05


Igår var vi traditionsenligt på "Lammet och Grisen" i Lindvallen. Lite jobbigt koncept där man ska köa till köttskärande kockar innan man väljer tillbehören som är tillagade med omsorg. Och det är faktiskt fantastiskt gott så man får bortse från Stenafärjebuffékänslan man får när man köar med sin tallrik. Vi drack en Barolo och till det valde jag lammfilé med rödvinssås, vitlöks- och parmesanstuvad gnocchi samt ugnsbakad fänkål. Efterrätt skippade jag, men passade på att prova deras dessertvinstrio. Förra året bekantade jag mig just på detta vis med kanadensiskt dessertvin: icewine på druvan Vidal. Lova mig att aldrig tacka nej om ni blir erbjudna ett glas av denna ljuvliga dryck! Synd att den försvunnit ur trion i år.

Av ohejdat - 5 januari 2017 19:27

Hunden och jag chillar i stugsoffan på Hundfjället.
Jo jo, resan började fint med vackert väder och lagom trafik. Men sen..; här ser ni hunden som lekt med döden två gånger idag. Först i Malung: då gick vi på en liten rask kisspromenad i den grymma kylan. Dante fick ett anfall av valprycket och rusade plötsligt ut i vägen framför en bil, jag lyckades inte få stopp på honom med mina stelfrusna fingrar på flexikoppelknappen. Bilföraren hann dock bromsa, tack snälla och alerta rumpmas!
Sen i Sälen så gick Halvan in på Konsum för att köpa mjölk, medan vi satt kvar i bilen utanför. Plötsligt hör jag hur bakluckan på rymdskeppet far upp samtidigt som Halvans ryggtavla försvinner in via skjutdörrarna. Jag gallskriker. Halvan hör inget utan fortsätter in i butiken. Gissar att fjärrkontrollen i hans ficka lever sitt eget liv. Det tar två röda sekunder för Dante att skutta ut i den lockande snön, medan jag fortfarande sliter i bilbältet. När jag tagit mig ut är han redan ute på vägen bland bilarna. Jag skriker och vevar och rusar efter. Dante tycker jag verkar skojigt uppjagad och kommer skuttande, jag får tag på honom i svansen och drar honom av vägen medan bilarna rullar förbi. Han gnäller av svansrotsgreppet jag måste ta innan jag får tag i halsbandet och sedan lyckas baxa in honom i bilen. När jag snabbt ska stänga luckan så halkar jag baklänges och faller handlöst bakåt och slår i skallen i backen. Fullständigt snötäckt vacklar jag in i framsätet och sätter mig och stortjuter av chocken; för att Dante kunde blivit en platt pannkaka och för att skallen värker. Då kommer Halvan och fattar nada; vad har hänt?

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19
20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards