Direktlänk till inlägg 18 augusti 2015

Och varför rimmar klimakterie på bakterie?

Av ohejdat - 18 augusti 2015 08:57

och har det nåt med klimat att göra? Utom de berömda värmevallningarna man har hört talas om?

Mens är ju fortfarande onämnbart för somliga så sluta läs här då.

Jag har sedan jag tog ut eller snarare lät ta ut min hormonspiral: av kvinnoklinikens Lilla My med envishet, list och lite erfaret handlag; haft mens som efter klockan var tjugoåttonde dag. Men så kom den inte! Halvan skjuter numera lösa skott så det fanns ingen anledning att oroa sig för fler benpar i familjen. Men jag blev lite ställd och samtidigt lite glad: så nu var det slut på det här böket och stöket. Tills i förrgår då, när den kom ändå fast två veckor försenad. Då insåg jag att jag inte vet nåt om klimakteriet eller menopausen. Mer än vad alla hört om värmevallningarna och k-käringarna.

Så nu har jag googlat och det är ingen rolig läsning: irritation, ångest, depression, sköra slemhinnor, nattoro och så de berömda vallningarna då. Och mensen kan komma och gå lite då o då under ett år ungefär. Finns det inget bra med detta? Finns det inga kvinnor som haft en bekväm övergång utan besvär? Nån som har nåt lästips?

Lånar Berglins bild som uppmuntran.

 
 
Ingen bild

Humlan

18 augusti 2015 10:52

Jag har faktiskt haft det ganska lätt, förutom en j**la viktuppgång som jag inte lyckas göra något åt. Och att termostaten är trasig.

När jag hade haft ett uppehåll på mensen i några månader så försökte jag komma till gynekologen på husläkarmottagningen för att få veta lite. Typ ett informationssamtal. Visste inte vart jag annars skulle vända mig. Nähä då! Dit kunde man inte få komma förrän man hade haft uppehåll ett visst antal månader ... information ansågs man tydligen inte behöva (väldigt otrevligt bemött av sköterskan som bokade tiden och jag stod framför henne, så hade hon haft något informationsmaterial så hade hon kunnat sticka det i handen på mig) och jag blev så besviken att jag bara gick därifrån.

"Termostaten" är ur funktion, så om jag går in i affärer på vintern så tar jag helst av mig jackan. Blir lätt för varm (och svettig), men fryser fortfarande lätt, så jag klär mig i lager och tar på-av-på-av. Men vallningar har jag sluppit.
Annars har jag svårt att säga om det är något mer eller om det är saker som jag tror är fibromyalgi som egentligen är klimakteriet.

Och att slippa mensen är underbart!
Men det är verkligen orättvist hur olika vi upplever detta, men eftersom det ju kommer till alla som lever tillräckligt länge, så vore det trevligt med lite information och att man hade någonstans att vända sig med sina frågor.

ohejdat

18 augusti 2015 15:20

Ja visst är det konstigt att det finns så lite information. Kollade på biblioteket och där fanns en antologi med både fakta och personliga upplevelser som heter "Hej klimakterie!" som jag tänkte låna.
Jag har för mig att termostatproblem kan ha med sköldkörteln att göra, men det kanske du har kollat upp?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:26


Här hittar ni mig i fortsättningen: www.ohejdat.com Hoppas jag kommer lära mig hur Wordpress funkar snabbt. Hejdå Bloggplatsen! Tack för fyra års dagbokstjänstgöring. ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:00

Häng med till: https://wordpress.com/post/ohejdat.wordpress.com/4 ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 19:43


Det funkar inte att blogga här längre, inte bara foton försvinner utan också hela inlägg. Nyss ett om Pa hos audionomhäxan. Och bloggen tar en massa minne i telefonen. Hur gör man nu då? Byter bloggplattform på nåt vis, det fattar jag, men till...

Av ohejdat - 3 maj 2017 17:28

Förlåt Dante att matte gett dig fläcktyfus, det går över på en vecka ungefär: ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards