Alla inlägg under juli 2015

Av ohejdat - 8 juli 2015 17:28

Vilodag. Sol och skyfall om vartannat.

Av ohejdat - 8 juli 2015 11:33

Bara regn och mygg i rastgården, inte mycket till sällskap det inte. Men sedan dök en knubbig portugis och en barsk fyrvägskorsning upp. Fast ingen av dem var särskilt leksugen.
Så vi drog hem, vilket visade sig va smart, för nu plötsligt stämmer väderprognosen på klart.se; det spöregnar.

Av ohejdat - 7 juli 2015 12:52

Jag har gått och grunnat på vad det är hon gör. Finns det ett övergripande mönster? Vad det är hos henne som ger mig sånt obehag? Som gör att jag vill undvika henne hemma hos mig till varje pris och minska antalet övriga möten till minsta möjliga antal. Skulle man kunna sammanfatta det som en strategi?

Kommer ni ihåg den norska forskaren Berit Ås som på 80-talet sammanfattade de manliga härskarteknikerna? En härskarteknik är ett sätt att socialt försöka styra och kontrollera sin omgivning. Berit sammanfattade dem som fem huvudgrupper av tekniker, bl.a Förlöjligande, Osynliggörande och Undanhållande av information.

På 2000-talet tog Elaine Ekswärd upp teknikerna igen och formulerade sju uppdaterade tekniker som inte nödvändigtvis enbart används av män på enbart kvinnor, utan av alla som vill trycka till nån annan: t.ex Komplimanger - du som är så duktig kan väl... Eller Tid - jag har jobbat här längre än du...eller avslutningsvis; Uteslutande - du inser att de redan haft ett möte utan att kalla dig...

Hursomhelst; idéen med att definiera härskarteknikerna och beskriva dem är att de som trollen spricker när de blir belysta av upplysningens sol. När du ser vad du är utsatt för, när du kan identifiera vad det är för typ av härskarteknik, så kan du också bemöta den och inte bara känna en allmän olust.

Men nu har jag alltså hittat en ny härskarteknik som den avundsjuka och missunsamma kan använda för att trycka till nån: Beklagandet - man ställer en massa frågor om något den man är avundsjuk på åstadkommit, och sedan tar man fasta på om det finns nån detalj denna inte verkar helt nöjd med; sedan beklagar man just den detaljen, gärna upprepande.
Exempel;
"Jaså, kan ni inte ha hunden lös i trädgården, det var väl synd" eller "Det var väl tråkigt för er att det blev så mycket alger i er damm, det ser ju inte bra ut" eller "Herregud så varmt det är på er nybyggda veranda (ja; det är 31 grader i skuggan), här går det ju inte att sitta, det måste vara en besvikelse" och så mals det på.

Så mitt tips till dig som har lästid över i hängmattan i sommar, läs in dig på härskarteknikerna och ta med ditt nya kunnande till alla sammanhang där du inte blir helt ok bemött; testa dem på jobbet, i familjen, på styrelsemötet i bostadsrättsföreningen, i Facebookgruppen. Det ska finnas en alldeles ny bok om härskarteknikerna av Camilla Ländin, annars finns hur mycket artiklar som helst på nätet om man söker på ordet.

På ett tidigare arbete hade jag en kollega som alltid, ALLTID närmast instinktivt hade invändningar mot förslag om de kom från mig. Det spelade ingen roll om de var lysande och välgenomtänkta; kom de från mig skulle de stoppas. Jag löste det hela genom att be en kollega som istället beundrades och uppskattades lägga fram förslagen. Det kom aldrig några invändningar utan istället; jättebra idé, smart tänkt, så gör vi. Till mig hade kollegan hellre ätit baconfett än sagt så.

Av ohejdat - 7 juli 2015 11:47

Köpte hälkoppar på Intersport av gelé för 169kr. Såg inte mycket ut för världen. Men tryckte i dem i ett par Asics löpskor med formpressad innersula, ovanpå den. Lite meckigt att få på skon på foten sen utan att knöla till koppen, men det gick med skohorn. Och jädrar i min lilla låda!; det hjälper. Även om det kanske inte har nån läkande effekt så är smärtlindringen omedelbar. Nu ska jag inte ta av de här dojorna på hela dan.

Av ohejdat - 7 juli 2015 11:34

Ville, åtta månader; en blandning av Spets, Jack Russel och nåt mer.
De lekte Följa John, Tafatt, Söka godis och Jaga pinne. Sen blev de trötta och betraktade stillsamt tillvaron tillsammans. Matte och matte pratade selar och valpnycker.

Av ohejdat - 6 juli 2015 10:27

Hunden har tagit sovmorgon. För tre timmar sedan gjorde jag ett försök med koppel o halsband vilket bara ledde in i klädkammaren igen.

Det regnar, det duger inte åt en vattenhund; inte vatten uppifrån. Och förut var det för soligt och för varmt. Får nog leta upp en lekkamrat om man ska få fart på hans livsandar igen.
Kan vara hussedepp, för han gnydde när Halvan for till jobbet imorse. Igår var han så lycklig när han fick gunga hängmatta med husse och nosa på dygnsgamla flygstrumpetår.

Av ohejdat - 6 juli 2015 10:27

Hunden har tagit sovmorgon. För tre timmar sedan gjorde jag ett försök med koppel o halsband vilket bara ledde in i klädkammaren igen.

Det regnar, det duger inte åt en vattenhund; inte vatten uppifrån. Och förut var det för soligt och för varmt. Får nog leta upp en lekkamrat om man ska få fart på hans livsandar igen.
Kan vara hussedepp, för han gnydde när Halvan for till jobbet imorse. Igår var han så lycklig när han fick gunga hängmatta med husse och nosa på dygnsgamla flygstrumpetår.

[Bild]

Av ohejdat - 5 juli 2015 12:34

Jag har märkt att rätt många inte förstått grundprinciperna för vädring. Såna här varma dagar så är det ju det svalkande draget man är ute efter, inte bara luftväxling, för uteluften är ju ofta lika varm som den inne. Utan det är den där härligt avkylande luftströmmen man vill ha. Då funkar det inte att öppna så många fönster så mycket som möjligt, för då uteblir möjligheten att skapa en luftström som har med tryck och temperatur att göra: termik.

Gör så här (om du kan): öppna två långt ifrån varandra motsatta fönster, det ena bara en smal luftspalt och det andra vidöppet. Lilla öppningen mot solsidan och stora öppningen mot skuggsidan. Nu ska det börja hända grejer, sätt dig framför stora öppningen och känn det sköna fläktande draget.
Nu finns det ju varma lägenheter med bara fönster åt ett håll, men öppna ändå de två fönster som sitter längst från varandra på samma vis: en stor och en liten öppning och förlita dig på termiken. Själv bodde jag många år i en liten lägenhet med endast ett fönster, då löste jag det hela med att kila upp brevinkastet i ytterdörren för att skapa drag. I ett hus med flera våningar öppnar man en dörr på bottenvåningen och ett litet fönster på övervåningen; sen kan man gå ut och se hur det fladdrar till i en tyllgardin!

Nästa husmorstips är en hemmagjord AC vilket förutsätter att man har en bordsfläkt, tomma plastflaskor och plats i frysen. Frys in vatten i petflaskor, fyra stora behövs för att kyla ett rum. Ställ de frysta flaskorna framför fläkten så att luftströmmen silas mellan dem och begränsa utrymmet som ska kylas genom att stänga rummets dörrar och fönster. Tänk på att det blir kondens på flaskorna så ställ dem på en bricka eller en handduk. Om du har fyra flaskor till kan du växla "kylbatteriuppsättning" när den den första omgången tinat upp och ska tillbaka in i frysen igen. Kan vara gott att göra en stund innan man ska sova, man ju stänga av fläkten om man störs av den och hoppas att man hinner somna före kyleffekten försvunnit.

Usel iPadbild på Dante i hängmattan -i skuggan, funkar fint det med.

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards