Direktlänk till inlägg 28 juli 2015

Shabby chic och allsång

Av ohejdat - 28 juli 2015 09:02

Jag gillar att fundera på fenomen som tycks allmängiltiga, omtyckta och etablerade, men som jag personligen känner mig helt främmande inför.

Ta detta med shabby chic som oftast verkar gå ut på att med Annie Sloans Chalk Paint måla om t.ex en ganska ny Ikeabyrå av fanerad spånskiva och sedan slipa bort färgen lite här och där, så den ser nött och sliten ut.

Fattar inte grejen alls. Jag gillar prylar som tål att åldras. Men inte vill jag skynda på processen med en pålagd patina.

Nu till min teori om varför andra ändå vill att deras hem ska ha en romantisk touch av vit slitenhet med dammsamlande torkade rosor och spetsprydda soffkuddar sydda av utslitna handvävda lakan. Jag tror man saknar en historisk förankring, en kontinuitet. Man har förmodligen vuxit upp i ett hem fyllt av möbler som inte tålde att ärvas, som byttes ut vart tionde år genom att en helg ägnas åt att resa till återvinningsstationen; bye bye spånskivor! och sedan raka spåret med hyrsläpet till stora möbelvaruhuset. Det man inte har blir det fina; mormors virkade spetsgardiner och fotoramar när man själv har panelgardiner och bilderna på paddan.

Åsså till allsången då. Varför gillar folk att sjunga visor de aldrig annars nynnar på, ihopträngda tillsammans med främlingar på parkbänkar iklädda regnjackor? Och vinka i teve och sjunga generat och dåligt i en mikrofon framsträckt av en b-kändis?

Jag gillar inte allsång alls; folk sjunger alltid för långsamt, för frejdigt, för fel. Men jag gillar den svenska visskatten, kan tänka mig att någon som kan sjunga sjunger "så länge skutan kan gå" på min begravning.

Nu till min teori; vi saknar gemensamheter, vi vill känna oss som en del i nåt större som vi känner igen oss i och känner oss delaktiga i. Finns inte så mycket sånt nu när var och en har sin egen smartphone som kanal ut till en ganska flyktig och imaginär gemenskap. Det är rätt rart alltså; att främlingar samlas och sjunger tillsammans oavsett väder. Känns rätt fredligt och varmt.

Så fortsätt sjung! Men sluta slipa fram nötta hörn.

Nu ska jag linka ut med hunden. På bilden växer kråkvicker, en underskattad sensommarskönhet.

 
 
Ingen bild

Humlan

28 juli 2015 10:19

Jag tror du har rätt om möblerna. Jag önskar att det hade funnits lite fina möbler för mig att ta över och vårda, jag har ytterst få. Sedan har jag en känsla av att många mer försöker skapa något som ser rätt ut, än att skapa ett hem.
Jag gillar allsång (att sjunga, inte att titta på). Jag skulle aldrig sätta mig där jag riskerade att någon kom och satte en kamera och mikrofon i ansiktet på mig, men jag gillar att sjunga. Eller gillade, nu har jag något fel på stämbanden så jag kan inte längre ta en ren ton! ;-) Men jag har alltså alltid gillat att sjunga tillsammans med andra, med radion eller runt matbordet.

ohejdat

28 juli 2015 10:55

Jag gillar också att sjunga, sjöng i kör förr, det är nog mest tv-varianten av allsången som fascinerar med sin mystiska popularitet. Som iofs antagligen mest beror på scenartisterna; priset man får betala att micken i fejset :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:26


Här hittar ni mig i fortsättningen: www.ohejdat.com Hoppas jag kommer lära mig hur Wordpress funkar snabbt. Hejdå Bloggplatsen! Tack för fyra års dagbokstjänstgöring. ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:00

Häng med till: https://wordpress.com/post/ohejdat.wordpress.com/4 ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 19:43


Det funkar inte att blogga här längre, inte bara foton försvinner utan också hela inlägg. Nyss ett om Pa hos audionomhäxan. Och bloggen tar en massa minne i telefonen. Hur gör man nu då? Byter bloggplattform på nåt vis, det fattar jag, men till...

Av ohejdat - 3 maj 2017 17:28

Förlåt Dante att matte gett dig fläcktyfus, det går över på en vecka ungefär: ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards