Direktlänk till inlägg 4 april 2015

Ankarstock och kavring

Av ohejdat - 4 april 2015 18:16

Nu har jag förlorat mig i svensk brödhistoria på påskaftonseftermiddagen medan Halvan är och provianterar. Det gäller ankarstock och kavring; bröd av råg med sötma av sirap och ibland smak av kummin, anis eller fänkål. Ankarstock som brödbegrepp finns dokumenterat från 1669 och recepten varierar ganska lite. Kavring sägs vara ännu äldre; ett danskt bröd med anor från medeltiden. Recepten varierar mera; det mest moderna är nog när kavring bakas på rågsikt, fil, sirap och bikarbonat, medan det mera klassiska bakas på liknande vis som ankarstocken med en inledande skållningsdeg.

Hittade min egen brödhistoria i en kokbok (Stora boken om bakning, ICA bokförlag 1984) som jag använde flitigt som tjugoåring, där fanns ankarstocken men inte kavringen med.

Finns det nån bok om brödhistoria? Finns det nåt annat område där gamla begrepp lever kvar som bröd? Katalan, bergis, barkis, kubb...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:26


Här hittar ni mig i fortsättningen: www.ohejdat.com Hoppas jag kommer lära mig hur Wordpress funkar snabbt. Hejdå Bloggplatsen! Tack för fyra års dagbokstjänstgöring. ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 22:00

Häng med till: https://wordpress.com/post/ohejdat.wordpress.com/4 ...

Av ohejdat - 4 maj 2017 19:43


Det funkar inte att blogga här längre, inte bara foton försvinner utan också hela inlägg. Nyss ett om Pa hos audionomhäxan. Och bloggen tar en massa minne i telefonen. Hur gör man nu då? Byter bloggplattform på nåt vis, det fattar jag, men till...

Av ohejdat - 3 maj 2017 17:28

Förlåt Dante att matte gett dig fläcktyfus, det går över på en vecka ungefär: ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards