Direktlänk till inlägg 4 april 2015
Nu har jag förlorat mig i svensk brödhistoria på påskaftonseftermiddagen medan Halvan är och provianterar. Det gäller ankarstock och kavring; bröd av råg med sötma av sirap och ibland smak av kummin, anis eller fänkål. Ankarstock som brödbegrepp finns dokumenterat från 1669 och recepten varierar ganska lite. Kavring sägs vara ännu äldre; ett danskt bröd med anor från medeltiden. Recepten varierar mera; det mest moderna är nog när kavring bakas på rågsikt, fil, sirap och bikarbonat, medan det mera klassiska bakas på liknande vis som ankarstocken med en inledande skållningsdeg.
Hittade min egen brödhistoria i en kokbok (Stora boken om bakning, ICA bokförlag 1984) som jag använde flitigt som tjugoåring, där fanns ankarstocken men inte kavringen med.
Finns det nån bok om brödhistoria? Finns det nåt annat område där gamla begrepp lever kvar som bröd? Katalan, bergis, barkis, kubb...
Häng med till: https://wordpress.com/post/ohejdat.wordpress.com/4 ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|